Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Μέτρα ενίσχυσης των γενοσήμων μόνο στα… χαρτιά! Τι δεν εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο

http://medispin.blogspot.gr Προβολές:www.reliablecounter.com

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων, αλλά στην πράξη είναι μάλλον αδύνατον να συμβεί.

Άλλωστε τα μέτρα που εντάχθηκαν στο νέο μνημόνιο επί της ουσίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους φαρμακοποιούς να επιλέξουν να δώσουν στους ασθενείς γενόσημα φάρμακα.

Και αυτό διότι μπορεί να κερδίζουν έκπτωση με βάση τα νέα μέτρα, αλλά επί της ουσίας τα ποσοστά των κερδών τους θα είναι και πάλι μεγαλύτερα όταν θα πωλούν πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών που περιέμεναν με αγωνία τα νέα μέτρα για τη στήριξη των γενοσήμων, είναι δυσαρεστημένοι.

Θεωρούν μάλιστα ότι η κυβέρνηση παρότι διαβεβαίωνε ότι θα λάμβανε αποτελεσματικά μέτρα, τελικά δεν υιοθέτησε στο πολυνομοσχέδιο ούτε όσα περιελάμβανε το ίδιο το νέο μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «θεσμοί» στο νέο μνημόνιο, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των γενοσήμων, είχαν συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά να αποσυνδεθεί η τιμή του φαρμάκου με το κέρδος των φαρμακείων.Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κέρδους των φαρμακείων! Τι ζητά η τρόικα στο 4ο μνημόνιο»

Ωστόσο η ρύθμιση αυτή δεν εντάχθηκε ποτέ στο πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr μέσα στις συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις ελληνικές εταιρείες ήταν να δίνεται στους φαρμακοποιούς το ίδιο ποσό ως κέρδος είτε πωλούν γενόσημα είτε πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους.

Κάτι που τελικώς δεν υιοθετήθηκε ποτέ.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα στήριξης και προώθησης των γενοσήμων.

Να σημειωθεί ότι με βάση το νέο μνημόνιο το ποσοστό των γενοσήμων θα πρέπει έως τον Μάρτιο του 2018 να αγγίζει το 60%. Σήμερα το ποσοστό δεν ξεπερνά το 20 με 25%.