Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Οδοντόκρεμα στο σπυράκι: Έχει αποτέλεσμα τελικά;

Σίγουρα σας έχει τύχει να ξυπνήσετε ένα πρωί και να αντικρίσετε –με τρόμο– σε κάποιο εμφανές σημείο του προσώπου σας ένα κατακόκκινο σπυράκι. Και δυστυχώς, κάτι τέτοια συνήθως συμβαίνουν σε μέρες που έχετε μια μεγάλη παρουσίαση ή ένα ραντεβού!

Ίσως έχετε ακούσει ότι μια καλή λύση της τελευταίας στιγμής είναι η οδοντόκρεμα, πόσο αποτελεσματική είναι όμως όταν πρέπει να αντιμετωπίσετε μια τέτοια «επείγουσα» κατάσταση;

«Η οδοντόκρεμα είχε χρησιμοποιηθεί παλιότερα ως γιατροσόφι για τα σπυράκια καθώς συχνά περιείχε τρικλοσάνη, μια αντιμικροβιακή ουσία που βοηθά να εξουδετερωθούν τα βακτήρια του δέρματος που προκαλούν τα σπυράκια» εξηγεί ο Τζόσουα Ζέινερ, διευθυντής του τμήματος αισθητικής και κλινικής δερματολογικής έρευνας στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, η τρικλοσάνη είναι αμφιλεγόμενο συστατικό. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι αποτελεί ενδεχομένως ενδοκρινικό διαταράκτη, δηλαδή ουσία που επεμβαίνει στην ορμονική λειτουργία του ανθρώπου. Έτσι, χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο σε σαπούνια, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, ακόμη και χωρίς την τρικλοσάνη μια οδοντόκρεμα μπορεί να κάνει «δουλειά» ενάντια στα σπυράκια, αφού συχνά περιέχει συστατικά που ξηραίνουν το προβληματικό σημείο, όπως μαγειρική σόδα ή αλκοόλη.

«Η οδοντόκρεμα μπορεί να ξηράνει ένα σπυράκι και να μειώσει το μέγεθός του αν είναι αρκετά μεγάλο και κόκκινο» αναφέρει ο Ζέινερ.

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε την οδοντόκρεμα ως γιατροσόφι για τα σπυράκια, προσέξτε να μην περιέχει πρόσθετες λευκαντικές ουσίες, στοματικό διάλυμα ή τεχνητά χρώματα, καθώς τα συστατικά αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

http://www.onmed.gr/omorfia/story/358057/odontokrema-sto-spyraki-exei-apotelesma-telika