Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Έρευνα της Ε.Ε. για υψηλές τιμές φαρμάκων !

http://medispin.blogspot.gr Προβολές:

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει η νοτιοαφρικανική εταιρεία Aspen Pharmacare για την πολιτική τιμών, που έχει ακολουθήσει σε 5 ογκολογικές θεραπείες. Στην Ελλάδα, τηρείται σιγή ιχθύος για το θέμα, ενώ όλες τους εισάγονται κατευθείαν από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ.

Πρόκειται για τις γενόσημες θεραπείες με την ονομασία chlorambucil (χλωραμβουκίλη), melphalan (μελφαλάνη), mercaptopurine (μερκαπτοπουρίνη), tioguanine (θειογουανίνη), busulfan (βουσουλφάνη). Όλες τους αφορούν τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αιματολογικών.

Η έρευνα της Κομισιόν θα καλύψει όλες τις χώρες με μοναδική εξαίρεση την Ιταλία, η οποία ήδη έχει επιβάλει στην Aspen Pharmacare πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ, κατηγορώντας την ότι αύξησε αιφνιδιαστικά την τιμή των θεραπειών της έως και κατά 1.500%!

Είναι η πρώτη φορά που οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινούν έρευνα σε βάρος κάποιας φαρμακοβιομηχανίας για υπόθεση που αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων. Εκείνο που θα εξετάσουν οι αρχές είναι αν η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε δόλια την κυρίαρχη θέση, που κατέχει στην αγορά, για να επιβάλλει αδικαιολόγητες αυξήσεις, κερδοσκοπώντας σε βάρος των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό επίτροπος, Margrethe Vestager, δήλωσε σχετικά: «οι εταιρείες πρέπει να ανταμείβονται για την έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών, ώστε να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν νέες θεραπείες. Όμως, όταν η τιμή μίας θεραπείας αυξάνεται υπέρμετρα και ξαφνικά, επιβάλλεται στην Κομισιόν να κάνει έλεγχο».

Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια, κυβερνήσεις, οργανισμοί και σύλλογοι ασθενών ασκούν κριτική στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το υψηλό κόστος των νέων θεραπειών. Από την άλλη, εκείνες αποδίδουν το γεγονός στο ότι η έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων εξελίσσεται σε μία ολοένα και πιο δαπανηρή υπόθεση και το ρίσκο των επενδύσεων στην έρευνα είναι μεγάλο.