Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Τι συμβαίνει με τον ΕΟΠΥΥ; 7 μήνες απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί για τα ιατροτεχνολογικά

Τι συμβαίνει με τον ΕΟΠΥΥ; 7 μήνες απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί για τα ιατροτεχνολογικά

- Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται τελευταία ο ΕΟΠΥΥ, με αφορμή τη μη τακτοποίηση των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι, να κάνουν λόγο για «αντισυμβατική συμπεριφορά του Οργανισμού» και ακόμη χειρότερα, να μιλούν «για στρέβλωση της αγοράς». 

Επειδή όλοι γνωρίζουν ότι η διοίκηση του Οργανισμού είναι σοβαρή και πηγαίνει πάντα by the book, προκαλεί πραγματικά εντύπωση το γεγονός, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, ότι συχνά, «απορρίπτονται γνωματεύσεις για λόγους που αφορούν δήθεν παραβάσεις βασιζόμενες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση».

Ειδικότερα, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι ενέργειές του απέναντι στα μέλη τους, όπως αναφέρουν, «βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων κατά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του Ιανουαρίου που αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα αναλώσιμα του σακχαρώδους διαβήτη και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής».

«Παραμένουμε απλήρωτοι από την ημερομηνία της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης (Ιανουάριος 2017) μέχρι σήμερα, όταν εμείς έχουμε εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις μας προς τους προμηθευτές μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φαρμακοποιοί.

Εξηγούν ότι κατά τον έλεγχο των γνωματεύσεων που εκτελέσθηκαν στα φαρμακεία για τους δύο πρώτους μήνες, «απορρίπτονται γνωματεύσεις για λόγους που αφορούν δήθεν παραβάσεις βασιζόμενες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία όμως δεν είχε ακόμη λειτουργήσει παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κατά την υπογραφή της σύμβασης».

Αναφέρουν επίσης, ότι σε αρκετά προϊόντα έχουν οριστεί τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους πολύ χαμηλότερες από τις χονδρικές τιμές με τις οποίες τα προμηθεύονται, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία χορήγησής τους.

«Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η διαπλοκή και η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση καλά κρατούν, αφού οι «συνεργασίες» ορισμένων εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων με την «συνταγογράφηση» υφίστανται, και ο εξορθολογισμός των δαπανών του ΕΟΠΥΥ επιδιώκεται με μέτρα πυροσβεστικά και πρόχειρα. Εταιρείες εισαγωγής εγγράφονται ταυτόχρονα ως πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, κατά παράβαση των νόμων της αγοράς που διαφοροποιεί το χονδρεμπόριο από το λιανεμπόριο», αναφέρουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά.

Κάνουν επίσης, λόγο για διατήρηση της στρέβλωσης της αγοράς. Καλούν δε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να τηρήσει τους όρους της σύμβασης που αφορούν στην πληρωμή. Τέλος, καλούν το υπουργείο Υγείας «να εφαρμόσει τον κανόνα της αγοράς που απαγορεύει το χονδρεμπόριο να μεταλλάσσεται κατά το δοκούν σε λιανεμπόριο, υπογράφοντας συμβάσεις με το κράτος και διαιωνίζοντας την αδιαφάνεια και την διαπλοκή.

http://www.onmed.gr/eopyy/story/357100/ti-symvainei-me-ton-eopyy-7-mines-aplirotoi-oi-farmakopoioi-gia-ta-iatrotexnologika