Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Το ερχόμενο φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού

Το ερχόμενο φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού

- Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Business Insider, ο Ιταλός νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο μίλησε για το φιλόδοξο σχέδιό του να πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η χειρουργική επέμβαση θα λάβει χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο στην Κίνα.

Το πρότζεκτ HEAVEN, όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση του κεφαλιού ενός ζωντανού εθελοντή στο σώμα ενός εγκεφαλικά νεκρού δωρητή. Το όνομα του ασθενούς του οποίου το κεφάλι θα μεταμοσχευθεί δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, έχει γίνει ωστόσο γνωστό ότι είναι κινεζικής καταγωγής.

Ο Καναβέρο σκοπεύει να αποκόψει τα τραυματισμένα τμήματα του νωτιαίου μυελού του παράλυτου ασθενή και στη συνέχεια να αντικαταστήσει το τμήμα που λείπει με τον νωτιαίο μυελό του δωρητή. Τα δύο μέρη θα «συγκολληθούν» με χρήση πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG). Το επόμενο βήμα –ξεκάθαρα εμπνευσμένο από το κλασικό έργο «Φρανκενστάιν» της Μαίρη Σέλλεϋ– θα είναι ο νευροχειρουργός να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να «ξυπνήσει» τον νωτιαίο μυελό ώστε αυτός να αναγεννηθεί και ο ασθενής να επανέλθει στη ζωή.

Sergio Canavero

Παρά το γεγονός ότι η επέμβαση εξυπηρετεί καθαρά ιατρικούς σκοπούς και απευθύνεται σε άτομα με παράλυση και διάφορες ανίατες παθήσεις, απώτερος στόχος του Καναβέρο, όπως ο ίδιος παραδέχεται, είναι να εξερευνήσει τις πιθανότητες παράτασης της ζωής ή και ύπαρξης ζωής μετά θάνατον. «Ενδιαφέρομαι πολύ για τις δυνατότητες παράτασης της ζωής» δήλωσε ο νευροχειρουργός στο Business Insider. «Την παράταση της ζωής και την υπέρβαση του ορίου μεταξύ ζωής και θανάτου».

Πέρα από τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που θέλει να προσφέρει στους ασθενείς, ο Καναβέρο εκτιμά ότι με το έργο του θα δώσει επίσης απάντηση στο αιώνιο ερώτημα τι συμβαίνει μετά τον θάνατο –με την προϋπόθεση βέβαια ο ασθενής του να ζήσει για να το διηγηθεί.

Παρά τους –ηθικούς και πρακτικούς– ενδοιασμούς που εκφράζουν αρκετοί εκπρόσωποι της επιστήμης για το σχέδιο του Καναβέρο, σίγουρα όλοι περιμένουμε με κομμένη την ανάσα να μάθουμε την έκβασή του.

Κεντρική φωτογραφία: Getty - Jeff J Mitchell – Staff

http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/357360/to-erxomeno-fthinoporo-tha-pragmatopoiithei-i-proti-metamosxeysi-kefalioy