Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Κίτρινο, πράσινο, καφέ φλέμα: Τι δείχνει για την κατάσταση της υγείας σας

Κίτρινο, πράσινο, καφέ φλέμα: Τι δείχνει για την κατάσταση της υγείας σας

Το φλέμα είναι μια βλεννώδης ουσία που παράγεται στους πνεύμονες και τους παρακείμενους αγωγούς του κατώτερου αναπνευστικού. Λειτουργεί ως «φραγμός» που αποτρέπει την είσοδο μικροβίων και ρύπων στο σώμα ώστε να αποτρέψει λοιμώξεις.

Φλέμα εκκρίνει επίσης το ανώτερο αναπνευστικό –που περιλαμβάνει τη μύτη, το στόμα και τον λαιμό– καθώς και το γαστρεντερικό σύστημα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το φλέμα είναι διάφανο και η σύστασή του αρκετά αραιή, όταν όμως αρρωσταίνουμε μπορεί να αλλάξει το χρώμα του και να γίνει παχύρρευστο.

bigstock health care flu allergy hyg 183922714

Δείτε μερικά χρώματα που παίρνει συχνά το φλέμα –και τα οποία συνήθως μας ανησυχούν– καθώς και τι σημαίνει το καθένα από αυτά.

Κίτρινο

Δείχνει ότι τα ανοσοκύτταρα έχουν «αναλάβει δράση» και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια λοίμωξη ή μια τοπική φλεγμονή. Τα λευκά αιμοσφαίρια που απελευθερώνει το ανοσοποιητικό με στόχο την αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών παγιδεύονται στο φλέμα και του προσδίδουν κιτρινωπή απόχρωση.

Πράσινο

Υποδεικνύει εκτεταμένη και ισχυρή απόκριση του ανοσοποιητικού. Τα λευκά αιμοσφαίρια, σε συνδυασμό με μικρόβια, αλλά και κύτταρα και πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό, ευθύνονται για το πρασινωπό χρώμα που παίρνει το φλέμα.

Καφέ

Εάν το φλέμα έχει καφετί απόχρωση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποια στιγμή στο σύντομο παρελθόν υπήρξε αιμορραγία στο αναπνευστικό σύστημα. Εάν πάλι στο φλέμα υπάρχουν κόκκινα ίχνη –δηλαδή ίχνη αίματος– τότε η αιμορραγία είναι καινούρια.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν η παραγωγή φλέματος συνεχίζεται για αρκετές ημέρες και κυρίως εάν συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη, έντονο βήχα και/ή πόνο στα ιγμόρεια.

Πηγή: Medical News Today

http://www.onmed.gr/ygeia/story/357549/kitrino-prasino-kafe-flema-ti-deixnei-gia-tin-katastasi-tis-ygeias-sas