Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Επιχειρούν να ψαλιδίσουν δεδουλευμένα σε νυχτερινά και Κυριακές

- Έχουμε έγκαιρα σχολιάσει, ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών, ότι η επαναφορά με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ωρομισθίου των πρόσθετων αμοιβών (νυχτερινά-Κυριακές-αργίες) στο ύψος που ήταν η αποζημίωση πριν τις περικοπές με το νέο μισθολόγιο, θα μείνει κενό γράμμα εάν δε συνοδευτεί από ταυτόχρονη αύξηση των πιστώσεων και αντίστοιχα των εκταμιεύσεων. Διότι υπάρχει κίνδυνος, επισημαίναμε, να προκληθούν προβλήματα στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε. Το μεν Υπ. Υγείας έως τώρα δεν έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, οι δε διοικητές σε κάποια νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει τα παζάρια, προτείνοντας περικοπές στα δεδουλευμένα νυχτερινών και Κυριακών, προκειμένου να χωρέσουν στις πιστώσεις που είχαν εγκριθεί με το παλαιό ωρομίσθιο. Εικόνα που προφανώς δεν ταιριάζει με τους πανηγυρισμούς των υπουργών για επαναφορά στο ύψος που ήταν πριν την περικοπή (την οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, οι ίδιοι είχαν νομοθετήσει).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έφερε στη δημοσιότητα η συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία – Νυστέρι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας. Η διοίκηση του ιδρύματος προτείνει κούρεμα 6% για τα ποσά του Απριλίου και έως 10% για τα ποσά Μαΐου και Ιουνίου, αντιμετωπίζοντας μάλιστα μια ιδιότυπη αδράνεια από την πλειοψηφία του Σωματείου, η οποία -αντί να βάλει φρένο στις μεθοδεύσεις- φαίνεται να τις ανέχεται.

Η πρακτική του… σκόντου δεν είναι νέα. Ξαναεφαρμόστηκε σε αρκετά νοσοκομεία το 2015, με αποτέλεσμα να χαθούν δεδουλευμένα εις βάρος των εργαζομένων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει τεράστια ευθύνη αφού, παρότι γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα, δε δείχνει διάθεση για λύση, αυξάνοντας τις πιστώσεις και τη χρηματοδότηση.

Τα σωματεία των νοσοκομείων μπορούν και πρέπει να μπουν εμπόδιο σε τέτοιες μεθοδεύσεις και να μην επιτρέψουν τις παράνομες περικοπές που δρομολογούν οι διοικήσεις. Να απαιτήσουν αύξηση των πιστώσεων για πρόσθετες αμοιβές, οι οποίες πιστώσεις θα διασφαλίζουν την άμεση και πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων.

http://ygeionomikoi.gr