Join Me On Facebook
Καλώς ήρθατε, στο Blog μου! Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, που με σεβασμό, προς τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και προς τους αγώνες του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Κομοτηνής, σκοπό έχει, αποκλειστικά και μόνο, την ενημέρωση και πληροφόρηση, συναδέλφων και μη (καθώς και εμού του ιδίου), για επίκαιρη ειδησεογραφία. ΔΕΝ υπάρχει προσωπικό συμφέρον, ΔΕΝ ακολουθείται κάποια "γραμμή", ΔΕΝ εξυπηρετούνται συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά και δεν το κάνω, για τα likes, όπως με κατηγόρησε κάποιος, που ενοχλήθηκε... Ας μη πάρω, ούτε ένα, δεν με ενδιαφέρει. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι κοινοποιήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Ευχαριστώ, για τις επισκέψεις! Μου δίνετε κουράγιο, να συνεχίζω, αυτό που ξεκίνησα...

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση το νοσοκομείο Χίου

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση το νοσοκομείο Χίου

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Χίου περιγράφει σε νέα ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η προσέλευση ασθενών αυξάνεται συνεχώς λόγω προσφύγων και μεταναστών, ενώ παρατηρείται προκλητή ζήτηση υπηρεσιών για να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην χώρα.

Άλλα προβλήματα που καταγράφονται στο νοσοκομείο είναι τα εξής:

- ΜΕΘ μονοβάρδιες

- Μονοβάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού στις κλινικές

- Λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών

- Ακατάλληλο το ψυγείο συντήρησης αίματος στην αιμοδοσία

- Αναθυμιάσεις στο Παθολογοανατομικό

- Τεχνική και Διοικητική υπηρεσία αποδεκατισμένες από προσωπικό

- Εργαστήρια αδυνατούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο λόγω ελλείψεων τεχνολόγων και ταρασκευαστών

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Χίου τη Δευτέρα 10/7/2017 και συνομίλησε με εργαζόμενους, εκπροσώπους των εργαζομένων, ασθενείς, καθώς και με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

«Άλλο ένα νοσοκομείο στη νησιωτική Ελλάδα που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, κυρίως λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων» σχολιάζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

«Το νοσοκομείο εξυπηρετεί 50.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού, χιλιάδες τουρίστεςτο καλοκαίρι και τουλάχιστον 2.500 μετανάστες-πρόσφυγες που διαμένουν στο hotspot-ΒΙΑΛ του νησιού σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Φιλοξενούνται και κοιμούνται σε κοντέινερ, ο ένας πάνω στον άλλον. Μέσα στο hotspot αναπτύσσονται παραβατικές συμπεριφορές που είναι επιπέδου κακουργημάτων. Χώρια οι νέοι μετανάστες-πρόσφυγες που έρχονται και φεύγουν από το νησί.

Λόγω των τρισάθλιων συνθηκών διαβίωσης στο hotspot τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν είναι κάθε ημέρα αυξανόμενα. Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στο νησί δεν υφίσταται. Το ΠΕΔΥ Χίου ουσιαστικά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας.

Πρωτοβάθμια Περίθαλψη για τους πρόσφυγες-μετανάστες προσφέρουν οι Μ.Κ.Ο. και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις. Στη Σούδα υπάρχει ένα ιατρείο που λειτουργούν οι Γιατροί του Κόσμου 8πμ-5μμ. Στο hotspot υπάρχει ένα ακόμα ιατρείο που λειτουργεί ο Ερυθρός Σταυρός 9πμ-5μμ. Και ό,τι κάνει ο στρατός έως τη 1 το μεσημέρι. Το Κέντρο Υγείας Πυργί είναι μακριά.

Ως εκ τούτου, την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών αναλαμβάνει το Νοσοκομείο Χίου.

Πενήντα μετανάστες-πρόσφυγες επισκέπτονται το νοσοκομείο κατά μέσο όρο καθημερινά. Η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία ξεπερνάει πολλές φορές τις 5 ώρες. Οι γιατροί και το προσωπικό είναι σε απόγνωση. Δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Διαθέτουν έναν-δύο διερμηνείς οι Μ.Κ.Ο. μόνο το πρωί. Απόγευμα και νύκτα κανένας διερμηνέας. Πώς να συνεννοηθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για να κάνουν γνωμάτευση και θεραπεία;

Πολλοί μετανάστες-πρόσφυγες προσφεύγουν στο νοσοκομείο, ειδικά την Ψυχιατρική Κλινική, κατόπιν συμβουλών των Μ.Κ.Ο. για να εξασφαλίσουν από την Υπηρεσία Ασύλου προσωρινή άδεια παραμονής στη χώρα και να τους επιτραπεί το ταξίδι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τους πρόσφυγες-μετανάστες που το επιτυγχάνουν με την καθοδήγηση των Μ.Κ.Ο. Γι’ αυτό πολλές φορές επικαλούνται προβλήματα υγείας ή προκαλούν επεισόδια για να καταλήξουν με εισαγγελική εντολή στο Ψυχιατρικό Ιατρείο του Νοσοκομείου. Εάν καταφέρουν να πάρουν γνωμάτευση εξασφαλίζουν προσωρινή άδεια παραμονής για έξι μήνες και ταξιδεύουν προς την Αθήνα ή άλλα μέρη. Μετά τους έξι μήνες δίνουν νέα συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου για άδεια παραμονής στη χώρα.

Εξαιτίας αυτών στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου η κατάσταση είναι αφόρητη. Ετησίως οι ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο είναι 90.000, ενώ 7.000 κατ’ έτος οι εισαγωγές και 24.000 οι ημέρες νοσηλείας.

Οι ελλείψεις προσωπικού τεράστιες».

ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει επίσης ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει ιατρούς βασικών ειδικοτήτων, παρά τη μεγάλη επισκεψιμότητα.

«Δεν διαθέτει κανέναν οδοντίατρο, δερματολόγο, νευρολόγο, ογκολόγο, διαβητολόγο, γαστρεντερολόγο. Οφθαλμίατρος τώρα ήρθε ένας επικουρικός ιατρός. Οι δύο μόνιμοι λείπουν. Ο ένας σε αργία και ο άλλος σε ασθένεια. Στην Παθολογική κλινική υπάρχουν μόνο ο Συντονιστής Διευθυντής και ένας Επιμελητής. Η μια επικουρική ιατρός παίρνει θέση στη ΜΑΦ και φεύγει. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι μόνο μία επικουρική νεφρολόγος. Ο μόνιμος ιατρός συνταξιοδοτήθηκε 31/12/2016. Πώς να λειτουργήσει με ασφάλεια η μονάδα;».

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Προβλήματα υπάρχουν βέβαια και στη νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου, αφού 109 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού παραμένουν ακάλυπτες. Υπηρετούν μόνο 120 υπάλληλοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας όλων των κατηγοριών. Ένας νοσηλευτής υπάρχει σε κάθε βάρδια στην παιδιατρική κλινική, την καρδιολογική κλινική, στον Αναισθησιολογικό Τομέα και τα χειρουργεία. Ένας νοσηλευτής σε κάθε βάρδια υπάρχει στη ΜΕΘ και λειτουργούν τα τρία εκ των πέντε κρεβατιών που διαθέτει.

«Τα πρωινά στις κλινικές κάνει βάρδια μόνο η προϊσταμένη. Όταν αρρωσταίνει ένας νοσηλευτής, καλείται νοσηλευτής από ρεπό ή άδεια. Χιλιάδες είναι τα οφειλόμενα ρεπό. Κάλυψη με δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια έχει μόνο η παθολογική κλινική και η χειρουργική κλινική, που συστεγάζονται σε αυτές και άλλες κλινικές του χειρουργικού και παθολογικού τομέα».

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου Χίου λειτουργεί κάτω των ορίων ασφαλείας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία. «Δεν υπάρχει μηχανολόγος παρότι διαθέτουν εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου που καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου. Η έλλειψη μηχανολόγου είναι επικίνδυνη για την αντιμετώπιση βλάβης την ώρα των χειρουργείων. Στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας υπηρετούν μόνο δύο τεχνολόγοι. Πού να προλάβουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στα ιατρικά μηχανήματα;».

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Έχουν απομείνει 20 υπάλληλοι, οι οποίο πρέπει να προσφέρουν διοικητική υποστήριξη σε ένα νοσοκομείο με τεράστια κίνηση. Εργάζονται κάθε ημέρα χωρίς ρεπό. Ένας ή δύο απέμειναν σε κάθε γραφείο.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό κάτω του 50% που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων. Εάν δεν προσληφθούν άμεσα 4 άτομα λένε δεν θα μπορούν να καλύψουν καθημερινά τον μεγάλο αριθμό εξετάσεων (εσωτερικοί και εξωτερικοί ασθενείς) και θα είναι αδύνατον να στελεχώσουν τις 24ωρες βάρδιες του εργαστηρίου.

ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Η λειτουργία του Παθολογοανατομικού εργαστηρίου σε όμορο χώρο των εργαστηρίων είναι επικίνδυνη, εξαιτίας των αναθυμιάσεων πτητικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτό και οι οποίες περνούν μέσω του εξαερισμού και στους υπόλοιπους χώρους των εργαστηρίων. Από τις αναθυμιάσεις μια παρασκευάστρια αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και μετακινήθηκε.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Οι εργαζόμενοι στην αιμοδοσία κατήγγειλαν ότι το ψυγείο συντήρησης του αίματος είναι παλαιό και ακατάλληλο, καθότι δεν παρέχει την κατάλληλη θερμοκρασία συντήρησης του αίματος. Χρειάζεται άμεση αντικατάσταση.

«Τι άλλο να περιγράψει κανείς για ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, χιλιάδες τουρίστες, χιλιάδες μετανάστες-πρόσφυγες, προκειμένου να αντιληφθούμε τη σημερινή κατάσταση της Δημόσιας Υγείας; Ο κος Πολάκης ας αφήσει τους δικαστές και να ασχοληθεί με τα νοσοκομεία. Ζει στον δικό του κόσμο! Είναι ο λαγός της κυβέρνησης» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/357489/ena-vima-prin-tin-katarreysi-to-nosokomeio-xioy