Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Μήπως το σπίτι σας ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας;

Μήπως το σπίτι σας ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας;

- Οι μύκητες της μούχλας παράγουν μυκοτοξίνες, χημικές ουσίες που μπορεί να αρρωστήσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν ανθρώπους και ζώα.

Γάλλοι ερευνητές, σε πειράματα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι τρία συνηθισμένα είδη μούχλας που ανευρίσκονται συχνά στα σπίτια, μπορούν εύκολα να διασκορπιστούν στον αέρα και να εισπνευσθούν.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 20-40% των σπιτιών σε Ευρώπη και Αμερική έχουν εμφανή μούχλα σε διάφορα σημεία τους.

Όπως εξηγούν σε σχετικό άρθρο τους, πολλοί μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν στους εσωτερικούς χώρους των κτηρίων αν το επίπεδο της υγρασίας είναι υψηλό και η παρουσία των μυκοτοξινών που αυτοί παράγουν εγείρει το ερώτημα εάν οι ένοικοι των κτηρίων μπορούν να εισπνεύσουν τις μυκοτοξίνες που παράγουν.

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές καλλιέργησαν πρώτα τρία είδη μυκήτων (penicillium brevicompactum, aspergillus versicolor, stachybotrys chartarum) σε μία κοινή ταπετσαρία τοίχου και στη συνέχεια έκαναν αναλύσεις του αέρα για να δουν αν οι τοξίνες τους μπορούσαν να διασπαρούν σε αυτόν, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση (π.χ. χωρίς να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν την ταπετσαρία).

Όπως διαπίστωσαν, οι τοξίνες διασκορπίζονταν εύκολα στον αέρα με την παραμικρή ανατάραξή του, ενώ έφθαναν μέχρι και στην οικιακή σκόνη.

Μάλιστα τα μόριά τους ήταν εξίσου μικρά ή μικρότερα από εκείνα των σπορίων της μούχλας, επομένως «μπορούν να εισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Κάτι τέτοιο, όμως, σημαίνει ότι οι ένοικοι των σπιτιών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως του συνδρόμου των αρρώστων κτηρίων.

Με τον όρο αυτό περιγράφεται η εμφάνιση οξέων προβλημάτων υγείας, όπως οι κρίσεις άσθματος, ο βήχας, η φαγούρα στο δέρμα και ο πονοκέφαλος, που φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με το χρόνο που περνούν οι πάσχοντες στο εσωτερικό αεροστεγώς κλεισμένων κτηρίων, όπως είναι τα ενεργειακώς αποδοτικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαν-Ντενί Μπελί, καθηγητή Μικροβιολογίας στην Εθνική Κτηνιατρική Σχολή της Τουλούζης, λένε ότι το πρόβλημα των εσωτερικών μυκοτοξινών μπορεί να επιδεινώνει η τάση για δημιουργία ενεργειακώς αποδοτικών σπιτιών.

«Τα σπίτια αυτά έχουν ισχυρή μόνωση στο εξωτερικό τους για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά η μόνωση αυτή εμποδίζει την ανακύκλωση του αέρα και παγιδεύει υγρασία στο εσωτερικό τους», είπε.

«Έτσι, οι υδρατμοί λ.χ. από το ντους ή συσκευές που λειτουργούν με νερό, όπως οι καφετιέρες, μπορεί να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology.