Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Γιατί δεν πρέπει να φοράμε συνεχώς σαγιονάρες

Γιατί δεν πρέπει να φοράμε συνεχώς σαγιονάρες

Οι σαγιονάρες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, αλλά η συνεχής χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα πόδια, προειδοποιεί μία αμερικανίδα ειδικός.

Αυτό οφείλεται στο ότι ναι μεν προστατεύουν τα πέλματα από τυχόν μικρόβια ή γυαλιά που θα πατούσαμε εάν ήμασταν εντελώς ξυπόλητοι, αλλά κατά τα άλλα αφήνουν εντελώς ακάλυπτο και αστήρικτο το πόδι, λέει.

«Οι σαγιονάρες δεν παρέχουν καμία στήριξη στην ποδική καμάρα ή στην πτέρνα, ενώ ασυναίσθητα σφίγγει κανείς τα δάκτυλά του για να μην γλιστρήσουν από τα πόδια του», δήλωσε η δρ Κριστίνα Σ. Λονγκ, ποδίατρος και χειρουργός άκρου πόδα και αστραγάλου στο Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist της Βόρειας Καρολίνας.

«Επιπλέον, η χρήση τους επί πολλές ώρες ή για τις λάθος δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα».

Τέτοια προβλήματα είναι, λ.χ., τα κοψίματα, τα τρυπήματα, οι μελανιές, τα ηλιακά εγκαύματα, τα τσιμπήματα των εντόμων και οι κακώσεις των νυχιών, επειδή τα πόδια είναι εντελώς εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης.

Μπορεί επίσης να αλλάξουν το διασκελισμό και να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον Αχίλλειο τένοντα, πόνο στη μέση και περιοστίτιδα κνήμης (medial tibial stress syndrome, MTSS), πρόσθεσε η δρ Λονγκ, η οποία είναι επίσης επίκουρη καθηγήτρια Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest.

Η περιοστίτιδα κνήμης είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από βλάβες στους ιστούς της κνήμης και κατά κανόνα εκδηλώνεται εξαιτίας μονότονων κινήσεων σε αθλητές και κυρίως σε δρομείς.

Με τις σαγιονάρες είναι επίσης εύκολο να σκοντάψει κανείς και να πέσει ή να κτυπήσει σοβαρά το μεγάλο δάκτυλο, ενώ άλλα συχνά προβλήματα είναι οι φλύκταινες, οι κάλοι, η σφυροδακτυλία, τα κατάγματα κοπώσεως κ.λπ.

Όλ’ αυτά όμως μπορούν να αποφευχθούν εάν τις φοράμε για λίγες ώρες, ιδίως εάν έχουν έστω κάποια προστασία για την ποδική καμάρα και παχιά σόλα, πρόσθεσε η δρ Λονγκ.

«Οι σαγιονάρες είναι ό,τι πρέπει για την παραλία, γύρω από την πισίνα, στα αποδυτήρια και τα ντους των γυμναστηρίων, των κολυμβητηρίων και άλλων χώρων, καθώς και για σύντομες επισκέψεις στα μαγαζιά», εξήγησε.

Τι να κάνετε

Αν θέλετε να τις φοράτε επί περισσότερες ώρες, να επιλέγετε υψηλής ποιότητας, δερμάτινες σαγιονάρες, που δεν θα λυγίζουν στα δύο όταν τις διπλώνετε και οι οποίες θα ταιριάζουν καλά σε όλο το πέλμα σας (δεν πρέπει να εξέχει η πτέρνα από τη μία άκρη ούτε τα δάκτυλα στην άλλη), συνιστά η Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρεία (APMA).

Στην πραγματικότητα, οι ιδανικές σαγιονάρες πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερες από το πόδι σας.

Επιπλέον, πρέπει να τις ελέγχετε τακτικά και να τις πετάτε αν δείτε ότι έχουν ενδείξεις φθοράς.

Απαραίτητο είναι τέλος να μην τις χρησιμοποιείτε για ορισμένες δραστηριότητες, όπως η οδήγηση, η πεζοπορία στην εξοχή, το παρατεταμένο περπάτημα στην πόλη, η ορθοστασία, οι δουλειές του σπιτιού και του κήπου, και η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, κατά την δρα Λονγκ.

Και αυτό διότι στην οδήγηση είναι εύκολο να γλιστρήσει το πόδι και να παγιδευτεί η σαγιονάρα ανάμεσα στα πεντάλ και στο σασί του αυτοκίνητου, ενώ σε όλες τις άλλες δραστηριότητες υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

http://ygeia-news.com