Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Κερί στο αυτί: Πότε πρέπει να πάτε στον ΩΡΛ για καθαρισμό

- Το κερί των αυτιών (επιστημονικά ονομάζεται κυψελίδα) δημιουργείται συνεχώς από τους αδένες του δέρματος που βρίσκονται στο κανάλι των αυτιών.

Έχει προστατευτικό ρόλο, καθώς διώχνει το νερό και προφυλάσσει τα αυτιά από βρομιές και βακτήρια. Αφού δημιουργηθεί, ακολουθεί τη φυσική του τάση, που είναι να βγαίνει προς τα έξω, παρασύροντας μαζί του σκόνη και ακαθαρσίες.

Τα αυτιά έχουν την ικανότητα αυτοκαθαρισμού. Αν όμως χρειάζονται καθαρισμό, ο μόνος κατάλληλος για να σας βοηθήσει είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος.

Οι ειδικοί είναι αντίθετοι με τη χρήση μπατονέτας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματίσετε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο.

Το μόνο που καταφέρετε αν βάλετε βαθιά την μπατονέτα στο αυτί, είναι να σπρώξετε και να «στοιβάξετε» το κερί προς τα μέσα.

Αντίθετα, καθαρίζοντάς τα στο εξωτερικό τους κανάλι, θα απομακρύνετε μόνο το κερί που έχει ήδη βγει προς τα έξω από μόνο του.

Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιείστε μια πετσέτα, λίγο βαμβάκι ή χαρτί.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ΩΡΛ

- Αν παρατηρείτε ότι μειώνεται η ακοή σας

- Αν νιώθετε αίσθημα «πληρότητας» (βουλωμένο αυτί)

- Αν πονάει το αυτί σας

- Αν έχετε εμβοές (βουητό στα αυτιά)

Σε κάποιους ανθρώπους εκκρίνεται υπερβολική ποσότητα κεριού (είναι «θέμα οργανισμού») ή το κερί δεν αποβάλλεται προς τα έξω, για παράδειγμα αν έχει διαταραχθεί η δομή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καθαρίζουν τα αυτιά τους στο γιατρό και όχι μόνοι τους, γιατί μπορεί να προκαλέσουν κάποιον τραυματισμό ή να σπρώξουν το κερί ακόμα πιο μέσα.

Οι μέθοδοι καθαρισμού είναι:

- Αφαίρεση του κεριού με ειδικό εργαλείο.

- Αναρρόφηση

- Διακλυσμός (ο γιατρός ρίχνει στο αυτί χλιαρό νερό, ώστε να παρασυρθεί το κερί προς τα έξω)

Αν τα αυτιά σας παράγουν πολύ κερί πρέπει να τα καθαρίζει ο γιατρός μία φορά το χρόνο ή κάθε φορά που νιώθετε κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα.

http://www.patranews.gr/ygeia/keri-sto-ayti-pote-prepei-na-pate-ston-orl-gia-katharismo