Join Me On Facebook
Καλώς ήρθατε, στο Blog μου! Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, που με σεβασμό, προς τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και προς τους αγώνες του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Κομοτηνής, σκοπό έχει, αποκλειστικά και μόνο, την ενημέρωση και πληροφόρηση, συναδέλφων και μη (καθώς και εμού του ιδίου), για επίκαιρη ειδησεογραφία. ΔΕΝ υπάρχει προσωπικό συμφέρον, ΔΕΝ ακολουθείται κάποια "γραμμή", ΔΕΝ εξυπηρετούνται συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά και δεν το κάνω, για τα likes, όπως με κατηγόρησε κάποιος, που ενοχλήθηκε... Ας μη πάρω, ούτε ένα, δεν με ενδιαφέρει. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι κοινοποιήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Ευχαριστώ, για τις επισκέψεις! Μου δίνετε κουράγιο, να συνεχίζω, αυτό που ξεκίνησα...

Μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στη Βρετανία – Κόβουν την ομοιοπαθητική!

Αποτέλεσμα εικόνας για United Kingdom health

Αυστηρές οδηγίες συνταγογράφησης φαρμάκων ετοιμάζει το βρετανικό ΕΣΥ, με στόχο να μειώσει δραστικά τις δαπάνες κατά 141 εκατ. λίρες. Τα μέτρα, που τέθηκαν σε διαβούλευση, αφορούν περιορισμό στη χρήση 18 κατηγοριών φαρμάκων και ανάμεσα στα άλλα θα διακοπεί πλήρως η αποζημίωση των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων.

«Το NHS είναι πιθανότατα το πιο αποδοτικό σύστημα υγείας, αλλά όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα, υπάρχει ακόμη περιθώριο για βελτίωση και είμαστε αποφασισμένη να κόψουμε κάθε περιττή δαπάνη. Η κοινή γνώμη εύλογα αναμένει από το NHS να δαπανά με σύνεση τα χρήματα και σήμερα λαμβάνουμε πρακτικά μέτρα ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα για να καλύψουμε τα νέα, καινοτόμα φάρμακα», σημείωσε ο επικεφαλής του NHS England, Simon Stevens.

Προς την ίδια κατεύθυνση, περίπου 3.200 προϊόντα, πολλά από τα οποία δίδονται χωρίς συνταγογράφηση σε πολύ χαμηλή τιμή, σε σχέση με το NHS και προτείνεται να περιοριστεί σημαντικά η αποζημίωση προϊόντων που αφορούν αυτοθεραπεία, όπως υπακτικά (δυσκοιλιότητα) και σταγόνες για τα μάτια, που κοστίζουν στους Βρετανούς φορολογούμενους περίπου 100 εκατ. λίρες.

Ακόμη, οι προτάσεις του NHS England πειρλαμβάνουν τον περιορισμό της χορήγησης με ιατρική συνταγή τροφίμων χωρίς γλουτένη, τα οποία σε ετήσια βάση αφορούν δαπάνες άνω των 26 εκατ. λιρών.

«Χρειαζόμαστε έναν έντιμο διάλογο με αντικείμενο τι είναι αναγκαίο και ποια προϊόντα οφείλουμε να χρηματοδοτούμε και ποια όχι. Είναι ανάγκη να κόψουμε περιττά έξοδα για να έχουμε τα κονδύλια για να προσφέρουμε νέες, καινοτόμες θεραπείες για σπάνια και σοβαρά νοσήματα», ανέφερε ο Σερ Bruce Keogh, ιατρικός διευθυντήςτου NHS England.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Helen Stokes-Lampard, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου των γενικών, οικογενειακών ιατρών, δήλωσε πως τα κόστη συνταγογράφησης «είναι μία σημαντική δαπάνη για το σύστημα υγείας και άρα αν μπορούμε να λάβουμε ασφαλή, λελογισμένα μέτρα να μειώσουμε το κόστος, τότε να τα λάβουμε».

Ωστόσο, προειδοποίησε πως ο χαρακτήρας των μέτρων δεν πρέπει να είναι οριζόντιος και να υπάρχει ευελιξία, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών, διαφορετικά θα προκληθούν ανισότητες σε βάρος των πιο ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα:

Πρόβλημα με τη φαρμακευτική δαπάνη δεν έχουμε μόνο εμείς. Ανάγκη μείωσης των δαπανών έχουν πολλές χώρες. Το θέμα βέβαια είναι ότι την ώρα που εμείς λαμβάνουμε κυρίως οριζόντια μέτρα, πρακτικά χωρίς μελέτη, προετοιμασία και διαβούλευση, διεθνώς, υπάρχει διαβούλευση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Και κάτι τελευταίο: Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά το βρετανικό ΕΣΥ έχει Ιατρικό Διευθυντή. Θα μου πει κάποιος βέβαια: Εμείς, τι να τον κάνουμε; Έχουμε τον Πολάκη, ο οποίος μεταφέρει ο ίδιος ασθενείς από την Κυπαρισσία για να χειρουργηθούν στη Ζάκυνθο! Γατάκια Άγγλοι…

http://medispin.blogspot.gr/2017/07/blog-post_375.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Medispin+(MEDISPIN)