Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Έρχονται εκπτώσεις στα φάρμακα της Σκλήρυνσης! Πότε παραδίδουν τις προτάσεις τους οι φαρμακευτικές

-  Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων κατά της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΣκΠ) ξεκινά άμεσα η αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, ενώ ακολουθούν και τα φάρμακα για το μελάνωμα.

Μετά τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C στα οποία επετεύχθη μεγάλη έκπτωση και πλέον θα χορηγούνται σε όλους τους ασθενείς, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές κι άλλων ακριβών φαρμάκων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ, έχει δώσει μία παράταση μέχρι τέλος Ιουλίου στις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν φάρμακα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ώστε να παραδώσουν τις προτάσεις τους για τις εκπτώσεις.

Ήδη πάντως στα φάρμακα της Ηπατίτιδας οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα μετά από σκληρά παζάρια. Διαβάστε ΕΔΩ τι έγινε: «Φάρμακα για Ηπατίτιδα C για όλους τους ασθενείς ακόμη και από πρώιμο στάδιο! Συμφωνία ΕΟΠΥΥ – φαρμακευτικές»

Βέβαια στην περίπτωση των φαρμάκων για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας οι συνθήκες αλλάζουν.

Τα φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση αποτελούν μια ιδιάζουσα περίπτωση, αφού κάθε σκέυασμα δεν ενδείκνυται για όλους τους πάσχοντες. Κι όμως στόχος είναι η μείωση της δαπάνης στα φάρμακα με ότι αυτό κι αν σημαίνει για τους πάσχοντες.

Έρχεται κούρεμα της δαπάνης μέσω εκπτώσεων

Για του λόγου του αληθές, όπως ανέφεραν στο HealthReport.gr εξειδικευμένοι επιστήμονες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, κάθε φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ασθενείς. Κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική με διαφορετικά συμπτώματα.
Συνέπεια είναι να μην πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η τιμή ενός σκευάσματος, αλλά η αποτελεσματικότητά του.

Όμως, με βάση τα κριτήρια που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της τιμής, όπως υπογραμμίζουν πηγές στο HealthReport.gr, στον ΕΟΠΥΥ όπου και θα γίνουν τα παζάρια για τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, βασική προϋπόθεση θα είναι η χαμηλή τιμή για να κερδίσει ουσιαστικά μία και μόνο εταιρεία τον διαγωνισμό της διαπραγμάτευσης.

Το φάρμακο που θα διατεθεί με τη χαμηλότερη τιμή θα είναι και αυτό που θα χορηγείται στους νέους ασθενείς που θα διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Προς ώρας πάντως οι Σύλλογοι ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι σε αναμονή έως ότου γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Ξεκινούν τα παζάρια και για τα ογκολογικά φάρμακα (μελάνωμα)

Στο μεταξύ ξεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης και για ορισμένα ογκολογικά φάρμακα όπως είναι αυτά για το μελάνωμα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ετοιμάσει ήδη τους φακέλους με την παρουσίαση των προϊόντων τους, ενώ ακολουθεί και το στάδιο των προσφορών όπου θα δοθούν οι εκπτώσεις από κάθε φαρμακοβιομηχανία.

Θεωρητικά η διαδικασία είναι εμπιστευτική παρότι επισήμως και… ανεπισήμως διαρρέονται τα ποσοστά των εκπτώσεων που έχουν επιτευχθεί όπως στην περίπτωση των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα.

www.healthreport.gr