Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Για να πάρεις λίγη άδεια πρέπει να χάσεις τα ρεπό σου…

- Η τακτική της περικοπής των ημερών ανάπαυσης (ρεπό), προκειμένου οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και την Πρόνοια να καταφέρουν να πάρουν μία ή στην καλύτερη περίπτωση δύο εβδομάδες άδεια την καλοκαιρινή περίοδο, έχει γίνει πλέον καθεστώς. Πρόκειται για καραμπινάτη παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφού δε λαμβάνουν τις ημέρες άδειας που δικαιούνται, ενώ παράλληλα υποχρεώνονται παρανόμως να εργάζονται τις ημέρες ανάπαυσης. Πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση του ΕΚΑΒ που αναδείξαμε μέσω της ιστοσελίδας μας.

Η απαράδεκτη αυτή τακτική δεν είναι καινούργια, αλλά το πρόβλημα εντάθηκε τα χρόνια των μνημονίων, εξαιτίας της απουσίας προσλήψεων και της ραγδαίας υποστελέχωσης που παρατηρείται στους περισσότερους κλάδους εργαζομένων στην υγεία και την πρόνοια.

Επιπλέον, αρκετά νοσοκομεία υποχρεώνονται να ενοποιούν ή και να αναστέλλουν τη λειτουργία τμημάτων, προκειμένου να δώσουν έστω και ελάχιστες ημέρες άδειας στο προσωπικό. Το γεγονός αυτό έχει προφανώς επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αυξάνεται η ταλαιπωρία που υφίστανται, αφού υποχρεώνονται να απευθύνονται για να λύσουν το πρόβλημά τους σε άλλες μονάδες υγείας.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας περί… χιλιάδων εργαζομένων που έχουν προσληφθεί στα νοσοκομεία και με αυτές καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών κενών, δεν είναι παρά επικοινωνιακή φούσκα χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.

Τα Σωματεία πρέπει να εντείνουν την πάλη για να σταματήσει η αυθαιρεσία και να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν στις μονάδες υγείας και πρόνοιας τις καλοκαιρινές άδειες που δικαιούνται (τουλάχιστον 15 εργάσιμες μέρες), χωρίς να υπάρξει καμία περικοπή των ημερών ανάπαυσης.

http://ygeionomikoi.gr