Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Η σοκολάτα ακονίζει το μυαλό των ηλικιωμένων

Η σοκολάτα ακονίζει το μυαλό των ηλικιωμένων

Τα φυσικά συστατικά του κακάου επηρεάζουν την προσοχή, τη λειτουργική μνήμη και την ευφράδεια του λόγου

Λ’ ΑΚΟΥΙΛΑ - Λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και να τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία, ακόμα και σε ηλικιωμένους που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν νοητικές διαταραχές, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Nutrition», πραγματοποίησαν ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι αποδίδουν την νευροπροστατευτική δράση της σοκολάτας σε μία ομάδα φυσικών συστατικών που περιέχει το κακάο: τις φλαβονόλες.

Οι ερευνητές εξηγούν στο άρθρο τους ότι αναζήτησαν προγενέστερες κλινικές μελέτες για να διερευνήσουν την οξεία και την χρόνια δράση των φλαβονολών στον εγκέφαλο ή, με άλλα λόγια, τι συμβαίνει στον εγκέφαλο λίγες ώρες έπειτα από την κατανάλωση σοκολάτας και τι συμβαίνει όταν κάποιος συνηθίζει να ακολουθεί για καιρό μια διατροφή πλούσια σε φλαβονόλες του κακάου.

Οπως διαπίστωσαν, παρ’ ότι οι μελέτες για την οξεία δράση των φλαβανολών του κακάο είναι λιγοστές, οι περισσότερες υποδηλώνουν ότι παρέχουν όφελος στις νοητικές επιδόσεις, καθώς βελτιώνουν τη λειτουργική μνήμη και την επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών.

Ειδικά στις γυναίκες, η κατανάλωση λίγης σοκολάτας έπειτα από μία νύχτα αγρύπνιας εξουδετερώνει πλήρως τη νοητική διαταραχή που μοιραία αναπτύσσεται εξαιτίας της έλλειψης ύπνου, ενώ οφέλη φαίνεται να αποκομίζουν και όσοι πάσχουν από χρόνια έλλειψη ύπνου ή εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες.

Επιπλέον, στους νεαρούς και υγιείς ενηλίκους λίγη σοκολάτα φαίνεται να βελτιώνει τις επιδόσεις σε ιδιαίτερα απαιτητικά νοητικά τεστ, αν και στα λιγότερο απαιτητικά δεν φαίνεται να βοηθά ιδιαιτέρως.

Στους ηλικιωμένους, η κατανάλωση λίγης σοκολάτας έχει διερευνηθεί κυρίως σε μακροπρόθεσμη βάση (σε καθημερινή κατανάλωση από 5 συνεχείς ημέρες έως και 3 μήνες) και επίσης έχει διαπιστωθεί ότι είναι ωφέλιμη. Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, η ικανότητα προσοχής, η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών, η λειτουργική μνήμη και η ευφράδεια του λόγου επηρεάζονται σημαντικά από λίγη σοκολάτα, αλλά κυρίως στους ηλικιωμένους που έχουν αρχίσει να παρουσιάσουν έκπτωση της μνήμης ή άλλες ήπιες διαταραχές στις νοητικές δεξιότητές τους.

Αυτό ακριβώς ήταν το πιο απρόσμενο αλλά και ενθαρρυντικό εύρημα της νέας ανάλυσης, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Βαλεντίνα Σότσι, νευροψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Λ’ Ακουϊλα, στην Ιταλία.

«Αν εξετάσουμε τους μηχανισμούς δράσης των φλαβονολών του κακάου βλέπουμε ότι μπορεί να επιδρούν στο καρδιαγγειακό σύστημα και να αυξάνουν τον όγκο του εγκεφάλου σε ένα τμήμα του ιπποκάμπου που λέγεται οδοντωτή έλικα», είπε. «Η συγκεκριμένη δομή επηρεάζεται πολύ από τη γήρανση και εκτιμάται ότι αποτελεί πηγή της ηλικιακής έκπτωσης της μνήμης».

Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι «όπως έχουν δείξει και προγενέστερες αναλύσεις, η συστηματική κατανάλωση κακάου και σοκολάτας μπορεί να παρέχει σημαντικά νοητικά οφέλη», πρόσθεσε. «Ωστόσο πάντοτε πρέπει να έχουμε κατά νου και τα δυνητικά μειονεκτήματά της που πηγάζουν από την περιεκτικότητά της σε διεγερτικά συστατικά όπως η καφεΐνη και στην προσθήκη ουσιών που μειώνουν την θρεπτική αξία της, όπως η ζάχαρη».

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη τονίζουν ότι ήδη εφαρμόζουν οι ίδιοι τα ευρήματά τους στην πράξη, τρώγοντας καθημερινά «λίγη μαύρη σοκολάτα που αποτελεί την πιο πλούσια πηγή φλαβονολών».

http://ygeia-news.com