Καλώς ήρθατε! Ανοίξτε τον ήχο, στο PC σας. Στο παρασκήνιο, ακούγονται, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Καλή ακρόαση! Το blog, είναι ενημερωτικό, δεν ακολουθεί, κάποια "γραμμή", δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά. Είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, προς χάριν της πληροφόρησης και ενημέρωσης, των συναδέλφων και όχι μόνο. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι αναρτήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Οτιδήποτε, είναι επίκαιρο και επηρεάζει, την καθημερινότητά μας. Ευχαριστώ, για την επίσκεψη και καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Πώς να προστατευτείτε από τα τσιμπήματα στην παραλία

Κολυμπάτε αμέριμνοι στη θάλασσα απολαμβάνοντας τη δροσιά του νερού όταν ξαφνικά έρχεστε σε επαφή με κάποιους ανεπιθύμητους θαλάσσιους οργανισμούς.

Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα των διακοπών είναι το τσίμπημα της τσούχτρας και τα αγκάθια του αχινού. Και μπορεί να μην εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία αλλά είναι ικανά να σας αναστατώσουν.

Τι να κάνετε όταν σας ακουμπήσει μέδουσα ή αν πατήσετε αχινό;

Μέδουσες

Αν έρθετε σε επαφή με μία μέδουσα μπορεί τα πλοκάμια της να αποκολληθούν και να κολλήσουν στο δέρμα σας.

  1. Αφαιρέστε τυχόν πλοκάμια πλένοντας την περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό και όχι με γυμνά χέρια, γιατί θα κολλήσουν στα δάχτυλα. Ακόμη μη χρησιμοποιήσετε πετσέτα ή κάποιο ρούχο γιατί με το τρίψιμο της περιοχής θα εξαπλωθεί το δηλητήριο.
  2. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και τον ερεθισμό χρησιμοποιήστε ζεστό νερό επειδή η θερμότητα μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα του δηλητηρίου.
  3. Στη συνέχεια αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο αλοιφή, ξύδι ή αμμωνία.
  4. Εάν τα τσιμπήματα καλύπτουν μεγάλες περιοχές του δέρματος, αν έχετε έντονα και σοβαρά συμπτώματα, αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων και αν εμφανιστεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση, αναζητήστε επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.

Αχινοί

Σε περίπτωση που πατήσετε αχινό βγείτε με προσοχή από τη θάλασσα χωρίς να πατάτε το πόδι που έχουν μπει τα αγκάθια.

  1. Αλείψτε baby oil, ή λάδι αντηλιακό ή βάλτε το πόδι σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και ξύδι για να μαλακώσει το δέρμα και να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
  2. Αφαιρέστε τα αγκάθια που προεξέχουν με τα δάχτυλα ή με ένα τσιμπιδάκι χωρίς να τα σπάσετε.
  3. Βάλτε λίγο αντισηπτικό ή οινόπνευμα στην περιοχή μόλις βγουν τα αγκάθια για να μην προκληθεί μόλυνση.
  4. Αν έχουν παραμείνει αγκάθια μέσα στο δέρμα μην προσπαθήσετε να τα βγάλετε με βελόνα. Προτιμήστε να βάζετε συχνά επιθέματα με ξίδι καθώς τα αγκάθια αποτελούνται από ανθρακικό ασβέστιο και το ξύδι τα διαλύει.
  5. Πριν κοιμηθείτε τυλίξτε το πόδι σας με μια πετσέτα εμποτισμένη με ξύδι και  αφήστε την όλο το βράδυ.
  6. Προσπαθείτε να μην πατάτε το πόδι σας και αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν τα αγκάθια είναι πολλά, έχουν εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος και πονάτε πολύ.