Join Me On Facebook
Καλώς ήρθατε, στο Blog μου! Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής, που με σεβασμό, προς τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και προς τους αγώνες του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Κομοτηνής, σκοπό έχει, αποκλειστικά και μόνο, την ενημέρωση και πληροφόρηση, συναδέλφων και μη (καθώς και εμού του ιδίου), για επίκαιρη ειδησεογραφία. ΔΕΝ υπάρχει προσωπικό συμφέρον, ΔΕΝ ακολουθείται κάποια "γραμμή", ΔΕΝ εξυπηρετούνται συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά και δεν το κάνω, για τα likes, όπως με κατηγόρησε κάποιος, που ενοχλήθηκε... Ας μη πάρω, ούτε ένα, δεν με ενδιαφέρει. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι κοινοποιήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Ευχαριστώ, για τις επισκέψεις! Μου δίνετε κουράγιο, να συνεχίζω, αυτό που ξεκίνησα...

Γιατί οι καυτερές πιπεριές μειώνουν τη χοληστερίνη

Οι καυτερές πιπεριές ωφελούν την καρδιά μειώνοντας την χοληστερίνη και έχουν τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν από την κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο, την στεφανιαία νόσο, αναφέρουν επιστήμονες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Σε μελέτη που παρουσίασαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), ανέφεραν πως μελέτησαν την ουσία καψαϊκίνη και τις ομοειδείς ουσίες που ανήκουν στην οικογένεια των καψαϊκινοειδών.

Οι ουσίες αυτές προσδίδουν στις κάθε είδους καυτερές πιπεριές (καγιέν, jalapenos, habaneros κ.τ.λ.) την χαρακτηριστική γεύση τους και ήδη έχουν καταξιωμένο ρόλο στην Ιατρική σε κρέμες που αλείφονται στο δέρμα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και ορισμένες μορφές πόνου.
Προγενέστερες μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι η προσθήκη καυτερών πιπεριών στο φαγητό μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση, να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να αμβλύνει την τάση για δημιουργία θρομβώσεων.

Καψαϊκίνη και χοληστερίνη

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η καψαϊκίνη και μία άλλη, ανάλογη χημική ουσία διεγείρουν την υγεία της καρδιάς κυρίως με τρεις τρόπους:

* Ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης (χοληστερίνης) εμποδίζοντας την συσσώρευσή της στον οργανισμό και διεγείροντας την διάσπαση και αποβολή της με τα κόπρανα.

* Ελαττώνουν τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερίνης, αφήνοντας ταυτοχρόνως ανέπαφη την ωφέλιμη, «καλή» (HDL) χοληστερίνη

* Εμποδίζουν τη δράση ενός γονιδίου που προκαλεί συστολή των αρτηριών, παράγοντας μία ουσία που λέγεται κυκλοοξυγονάση-2. Η συστολή των αρτηριών περιορίζει την ροή αίματος προς την καρδιά και τα άλλα όργανα και η παρεμπόδιση της δράσης αυτού του γονιδίου σημαίνει ότι βελτιώνεται η παροχή αίματος σε όλο το σώμα.

Η μελέτη παρείχε επίσης ενδείξεις ότι τα καψαϊκινοειδή μπορεί να ελαττώσουν το μέγεθος των λιπωδών ιζημάτων που ήδη έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλούν στένωση των αρτηριών. Η στένωση των αρτηριών αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Όλα τα προαναφερθέντα ευρήματα είναι ωφέλιμα για την καρδιολογική λειτουργία και υγεία.

Καυτερές πιπεριές και ινδικά χοιρίδια

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν και επεκτείνουν τις υπάρχουσες γνώσεις για τον τρόπο δράσεως αυτών των ουσιών με στόχο την προστασία της υγείας της καρδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζεν-Γιου Τσεν, καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Ζωής και διευθυντής του Προγράμματος Τροφίμων & Διατροφικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

«Διαθέτουμε πλέον μία πιο ξεκάθαρη και λεπτομερή εικόνα για τις επιδράσεις τους στα γονίδια και σε μηχανισμούς που επηρεάζουν τη χοληστερίνη και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες που παρέχει τέτοιου είδους πληροφορίες».

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ινδικά χοιρίδια, στα οποία χορηγήθηκε μία διατροφή πλούσια σε χοληστερίνη. Τα ζώα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στην μία εκ των οποίων χορηγήθηκαν καψαϊκινοειδή και στην άλλη όχι. Ο δρ Τσεν έσπευσε να διευκρινίσει πως τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν πως πρέπει κανείς να αρχίσει να τρώει τεράστιες ποσότητες καυτερών πιπεριών.

«Η καλή διατροφή είναι θέμα ισορροπίας», τόνισε. «Επιπλέον, οι καυτερές πιπεριές δεν αποτελούν υποκατάστατο των φαρμάκων που ενδεχομένως έχει συστήσει ο γιατρός σε έναν ασθενή. Μπορεί να αποτελέσουν, όμως, ένα καλό συμπλήρωμα, για όσους αρέσκονται να τρώνε καυτερά φαγητά».

http://www.aftodioikisi.gr/ygeia/giati-oi-kafteres-piperies-meionoun-ti-xolisterini/