Καλώς ήρθατε! Το Blog, είναι ενημερωτικό και είναι, μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, του Γ.Ν. Κομοτηνής (που, με σεβασμό, στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και στους αγώνες του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Κομοτηνής), σκοπό έχει, αποκλειστικά, την ενημέρωση και πληροφόρηση, συναδέλφων και μη, για επίκαιρη ειδησεογραφία. ΔΕΝ υπάρχει προσωπικό συμφέρον, ΔΕΝ ακολουθείται κάποια "γραμμή", ΔΕΝ εξυπηρετούνται συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά και δεν το κάνω, για τα likes, όπως με κατηγόρησε κάποιος, που ενοχλήθηκε... Ας μη πάρω, ούτε ένα, δεν με ενδιαφέρει. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι κοινοποιήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. Ο λόγος, που όλα, τα άρθρα, αντιγράφονται, επικολλούνται εδώ στο Blog και μετά κοινοποιούνται στο Facebook, είναι, διότι τα πρωινά σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, το Facebook είναι μπλοκαρισμένο, από το "Σύζευξις"! Η επίσημη δικαιολογία, είναι για να μη "ζορίζεται" το σύστημα... Θαρρείς και όλοι τα πρωινά, δε δουλεύουμε και είμαστε, συνεχώς στο Facebook!!! Ο κώδικας του blog, είναι φτιαγμένος, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπλοκάρει, τίποτε, με το "ΣΥΖΕΥΞΙΣ" και να λειτουργούν όλα, όπως πρέπει. Ευχαριστώ, για τις επισκέψεις! Μου δίνετε κουράγιο, να συνεχίζω, αυτό που ξεκίνησα... Καλή βάρδια, σε όλους, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες!

Έφτιαξαν έμβρυα χωρίς ωράρια και σπέρμα!


Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έφτιαξαν «συνθετικά» έμβρυα στο εργαστήριό τους χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα ποντικών αντί για σπέρμα και ωάρια.

Τα έμβρυα, που φτιάχτηκαν, τοποθετήθηκαν στη μήτρα ζωντανών θηλυκών ποντικιών και αυξήθηκαν για μερικές ημέρες. Όπως λένε οι ειδικοί, η μελέτη της διαδικασίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανθρώπινη γονιμότητα.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, που περιγράφεται στο περιοδικό Nature(https://goo.gl/qRg5x9), δεν είχε στόχο την κλωνοποίηση ανθρώπων ή ζώων, αλλά να κατανοηθεί γιατί πολλές εγκυμοσύνες αποτυγχάνουν σε πρώιμο στάδιο εμφύτευσης.

Πολλές αποβολές συμβαίνουν πριν μια γυναίκα μάθει ότι είναι έγκυος, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν καταφέρνει να εμφυτευτεί στη μήτρα. Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, αν και είναι πιθανό να συνδέονται με ανωμαλίες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η μελέτη του πώς αναπτύσσονται τα πρώιμα έμβρυα είναι δύσκολη τόσο ηθικά όσο και τεχνικά. Έτσι, η χρήση βλαστοκυττάρων, αντί σπερματοζωαρίων και ωαρίων, για να φτιαχτούν μοντέλα εμβρύων θα μπορούσε να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στην επιστημονική έρευνα. Τα βλαστοκύτταρα είναι ανώριμα κύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων του σώματός μας κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής και της ανάπτυξης.

Ο Δρ. Nicolas Rivron, από το Ινστιτούτο Merlin του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, και η ομάδα του δημιούργησαν τις δομές που μοιάζουν με έμβρυα, αναμειγνύοντας δύο είδη βλαστοκυττάρων από ποντίκια. Κάτω από το μικροσκόπιο, φαίνονταν πανομοιότυπα με τα πραγματικά πρώιμα έμβρυα ή βλαστοκύστες. Οι ερευνητές κατάφεραν τότε να παρατηρήσουν την εμφύτευσή τους σε ποντίκια – κάτι που δεν έχει γίνει πριν – αν και άλλοι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει έμβρυα με βλαστοκύτταρα για έρευνα.

Ο Dr Rivron είπε στο BBC: «Μπορούμε τώρα να δημιουργήσουμε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό από αυτά τα έμβρυα και να τα μελετήσουμε λεπτομερώς. Θα μπορούσαμε να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί κάποια έμβρυα αποτυγχάνουν να εμφυτεύονται και αφήστε μας να ελέγξουμε τα φάρμακα, που μπορούν να βοηθήσουν στη γονιμότητα». Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την επανάληψη των αποτελεσμάτων χρησιμοποιώντας ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Francis Crick, δήλωσε ότι «αυτό είναι λυπηρό για τη βασική έρευνα επειδή θα ήταν πολύ χρήσιμο για να κατανοήσουμε τις αλληλεπιδράσεις, που κάνουν τα φυσιολογικά έμβρυα και να μελετηθούν οι μηχανισμοί εμφύτευσης».

Ο Δρ. Dusko Ilic, εμπειρογνώμονας στα βλαστικά κύτταρα στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπόρεσαν να ρίξουν φως στους μοριακούς μηχανισμούς εμφύτευσης και αυτά τα ευρήματα μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με ορισμένες πτυχές της στειρότητας και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

https://virus.com.gr/eftiaxan-emvrya-choris-oraria-kai-sperma/