Play Now: Πανικός FM 95,8
Radio Widget Autoplay: ΟN
"Χιούμορ - Γέλιο - Σάτιρα" by Mitsaras ►
◄ "Χιούμορ - Γέλιο - Σάτιρα" by Mitsaras
Join Me On Facebook
Καλώς ήρθατε, στο Blog μου! Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, ενός απλού νοσηλευτή, που σκοπό έχει αποκλειστικά και μόνο, την ενημέρωση και πληροφόρηση, συναδέλφων και μη, καθώς και εμού του ιδίου, για επίκαιρη ειδησεογραφία, με σεβασμό προς τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τους αγώνες του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Κομοτηνής. ΔΕΝ υπάρχει προσωπικό συμφέρον, ΔΕΝ ακολουθείται κάποια "γραμμή", ΔΕΝ εξυπηρετούνται συμφέροντα, κομματικά, συνδικαλιστικά ή οικονομικά και δεν το κάνω, για τα likes, όπως με κατηγόρησε κάποιος, που ενοχλήθηκε... Ας μη πάρω, ούτε ένα, δεν με ενδιαφέρει. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι οι κοινοποιήσεις, αντιπροσωπεύουν, προσωπικές απόψεις και θέσεις. "Παρακολουθούνται", με ειδικό λογισμικό (RSS), 100άδες ειδησεογραφικές σελίδες, με σκοπό, την αντικειμενική συλλογή, χρήσιμων πληροφοριών και επίκαιρης ειδησεογραφίας, από το διαδίκτυο, με θέματα, κυρίως ιατρο-νοσηλευτικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, οικονομικά, κοινωνικά... και πολλά άλλα, γενικού ενδιαφέροντος. Για να ακούσετε ήχο, από κινητό τηλέφωνο, πηγαίνετε, στο κάτω μέρος της οθόνης σας και πατήστε, εκεί που λέει "προβολή έκδοσης ιστού". Αν ο ήχος, δεν ξεκινήσει αυτόματα, πατήστε το τριγωνάκι (play), στο widget, με τα ραδιόφωνα (λειτουργεί τέλεια, με Chrome και Mozilla). Ευχαριστώ, για τις επισκέψεις! Καλή βάρδια, σε όλο τον κόσμο!

Συνολικές προβολές σελίδας

Βέλγιο: Περισσότερα χρόνια δουλειά για όλο και μικρότερη σύνταξη

Ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που ετοιμάζει η βελγική κυβέρνηση και διαλύει ό,τι απέμεινε από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, διαδήλωσαν προχτές στις Βρυξέλλες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη τη χώρα, μετά από κάλεσμα των τριών βελγικών συνδικάτων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών.

Τα στοιχεία για τις συντάξεις σύμφωνα με τα συνδικάτα στο Βέλγιο είναι αποκαλυπτικά. Κατά μέσο όρο, η σύνταξη ανέρχεται στα 882 ευρώ το μήνα για τις γυναίκες και στα 1.181 ευρώ για τους άντρες. Με την πρόταση της συγκυβέρνησης Φιλελεύθερων – Εθνικιστών – Χριστιανοδημοκρατών, οι συντάξεις θα υπολογίζονται με το «σύστημα των πόντων» και οι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις έως και 250 ευρώ το μήνα. Στο μεταξύ, η συγκυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη (από 1η Γενάρη 2019).

Το «σύστημα των πόντων» διαλύει ό,τι είχε απομείνει στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης στο Βέλγιο. Συγκεκριμένα:

  • Η αξία των «πόντων», που θα συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι, θα αποτιμάται για τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση διάφορες ρήτρες, όπως το «χρέος» και το «δημοσιονομικό έλλειμμα» του κράτους, το προσδόκιμο ζωής, το επίπεδο των μισθών. Οσο αυξάνονται το «χρέος», το «δημοσιονομικό έλλειμμα» και το προσδόκιμο ζωής, τόσο θα μειώνονται οι συντάξεις, όσο πέφτουν οι μισθοί, τόσο θα πέφτουν και οι συντάξεις.

  • Η σύνταξη δεν θα υπολογίζεται με βάση τα τελευταία χρόνια εργασίας, αλλά τα πρώτα χρόνια, όπου ο μισθός του εργαζόμενου είναι μικρότερος. Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε μειώσεις σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά πλήττει κυρίως όσους ασκούν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, όσους εργάζονται με μερική απασχόληση, αλλά και όσους είναι άνεργοι πριν βγουν στη σύνταξη.

  • Το όριο ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση για πολλά επαγγέλματα αυξάνεται από τα 59 στα 62 έτη.

  • Στο στόχαστρο είναι και ο περιορισμός των επαγγελμάτων που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

  • Για να λάβει κάποιος σύνταξη χηρείας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 55 έτη.

Βασικό επιχείρημα της βελγικής κυβέρνησης για το χτύπημα των συντάξεων που καθορίζονται με νόμο, είναι ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις, καθώς υπάρχουν και… οι «συμπληρωματικές συντάξεις». Ο τομέας των «συμπληρωματικών συντάξεων» είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένος στο Βέλγιο και πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για τα μονοπώλια του κλάδου. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δίνουν από το υστέρημά τους για μια σύνταξη στα βαθιά γεράματα, που θα είναι υπό την «ασφάλεια» επιχειρηματικών ομίλων που από τη μια μέρα στην άλλη πτωχεύουν… Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τα διάφορα «φορολογικά κίνητρα» που έδωσε η κυβέρνηση για να ενισχύσει τις «ιδιωτικές συντάξεις», το 50% όλων των καταθέσεων για συμπληρωματικές συντάξεις αντιστοιχεί μόλις στο 5% των μισθωτών.

Η Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών του Βελγίου με την ανακοίνωσή της για την προχτεσινή κινητοποίηση ενημέρωσε τους εργαζόμενος στο Βέλγιο ότι νέα επίθεση στο Συνταξιοδοτικό ετοιμάζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, συνεχίζοντας το έργο της από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και να βάλουν στο στόχαστρο την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

http://ergasianet.gr